Letselschade? Hoe nu verder?

Klachten na een ongeluk zijn erg vervelend maar gaan gelukkig meestal snel weer over. Uit onderzoek blijkt dat binnen 4 weken 30 procent van de patiënten hersteld is; na twee maanden nog eens zo’n 45 procent (totaal 75%). Ongeveer 20-25% houdt langdurige klachten. De beste remedie voor patiënten blijkt om gewoon door te gaan met hun dagelijkse bezigheden (dr. A. Verhagen in Trouw, 2005).

Wat helpt het beste?

Uit onderzoek blijkt dat de mensen, zonder angst, die snel weer hun dagelijkse activiteiten oppakken het snelst herstellen zonder rest klachten. Maak jij je zorgen over of ‘het wel veilig is’ om te bewegen of bepaalde bewegingen te maken? Maak dan een afspraak bij je huisarts of fysiotherapeut en stel deze vragen: Wat is er aan de hand? Hoe kan ik mijn herstelproces positief beïnvloeden? Is het veilig om te bewegen?

Wat is letselschade?

Letselschade of letsel is de lichamelijke en geestelijke materiële en immateriële schade die een mens kan ondervinden als hij of zij bij een ongeval betrokken is

Het kan daarbij gaan om een verkeersongeval, een bedrijfsongeval, een ongeval tijdens het sporten of tijdens het klussen in of rondom het huis of om de gevolgen van een medische fout. Ook in het geval van mishandeling kan sprake zijn van letselschade (bron: Wikipedia).

Wanneer er (mogelijk) sprake is van letselschade. Is het verstandig je goed te laten adviseren door een deskundige (rechtsbijstand, letselschadeadvocaat of belangenbehartiger).

Tijdelijk niet meer in staat om te werken?

Wat als je tijdelijk niet meer kan werken? Dan is het goed om een afspraak met je bedrijfsarts te maken. Hij kan jou en je werkgever adviseren wat goed is om te doen wat betreft werk. Houden klachten langer aan en kan je daardoor langer niet werken? Dan kan het handig zijn een arbeidsdeskundige in te schakelen. Deze kan je adviseren over hoe je herstelproces kan versnellen.