Gezonde voeding

Voeding is een hot en beladen onderwerp. Beweringen over gezonde voeding volgen elkaar snel op en worden vaak weer weerlegd of tegengesproken. De afgelopen jaren zijn we overladen met verschillende voedingshype: geen brood, geen zuivel, verschillende soorten superfoods. Er zijn zelf mensen die hun identiteit aan bepaalde diëten/voedingspatronen halen.

“Deze voedingshypes hebben tot veel discussies geleid over wat goede voeding is. Officiële richtlijnen bieden de beste houvast” zegt Kees de Graaf, hoogleraar Sensorische Analyse en Eetgedrag bij de afdeling Humane Voeding van de universiteit van Wageningen.

Gezonde voedingsbord en Schijf van Vijf

Het ‘Gezonde Voedingsbord’ is gecreëerd door voedingsexperts van de Harvard T.H. Chan School of Public Health en de editors van Harvard Health Publications. (Veel van) deze aanbevelingen zijn overgenomen door het voedingscentrum en overgenomen in de vernieuwde Schijf van Vijf.

Het Gezonde Voeding Bord is gemaakt als hulp bij het samenstellen van gezonde en gebalanceerde maaltijden— voor zowel lunch als avondeten. Tip: Plak een kopie op de koelkast als een dagelijkse herinnering!

Het grootste deel van de maaltijd dient uit groenten en fruit te bestaan – ½ uw bord:

Let op kleur en variatie en weet dat aardappels niet tellen als groenten in het Gezonde Voedingsbord vanwege de negatieve invloed op de bloedsuiker.

Kies volkorenproducten – ¼ van uw bord:

Volkoren en intacte granen—volkoren tarwe, gepelde tarwe, quinoa, haver, zilvervliesrijst, en voedingsmiddelen die daarmee zijn gemaakt, zoals volkorenpasta—hebben een milder effect op bloedsuiker en insuline dan witbrood, witte rijst, en andere geraffineerde granen.

Eiwit kracht – ¼ van uw bord:

Vis, kip, bonen en noten zijn allen gezonde, veelzijdige eiwitbronnen—ze kunnen verwerkt worden in salades en ze zijn goed te combineren met groenten. Beperk rood vlees en vermijd bewerkt vlees (Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees).

Gezonde plantaardige oliën – met mate:

Kies gezonde plantaardige oliën zoals olijf, raapzaad, soja, mais, zonnebloem, pinda, en andere oliën, en vermijd gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën die ongezond trans-vet bevatten. Denk eraan dat laag-vet, niet ‘gezond’ betekend.

Drink water, koffie of thee:

Vermijd suikerrijke dranken, beperk melk en zuivelproducten tot één of twee porties per dag en beperk sappen tot een klein glas per dag.

Blijf actief:

Het rode poppetje dat over het Gezonde Voedingsbord rent is bedoelt als reminder dat het belangrijk is om actief te blijven voor zowel lichaam als geest.

De belangrijkste boodschap van het Gezonde Voedingsbord is de focus op de kwaliteit van de voeding

  • Het soort koolhydraat is belangrijker dan de hoeveelheid koolhydraten, omdat sommige bronnen van koolhydraten—zoals groenten (behalve aardappels), fruit, volkorenproducten en bonen—gezonder zijn dan andere bronnen (witbrood, witte rijst en pasta).
  • Het Gezonde Voedingsbord adviseert om suikerrijke dranken te vermijden. Dit omdat er veel calorieën in zitten met meestal een lage voedingswaarde.
  • Het Gezonde Voedingsbord moedigt het gebruik van gezonde plantaardige oliën aan en raadt geen maximum percentage van de energie inneming aan voor gezonde bronnen van vet.

 

“Copyright © 2011 Harvard University. For more information about The Healthy Eating Plate, please see The Nutrition Source, Department of Nutrition, Harvard T.H. Chan School of Public Health, http://www.thenutritionsource.org and Harvard Health Publications, health.harvard.edu.”

Delen: